Πέμπτη 7 Ιουνίου 2007

Rostoc-G8


Ναυάγιο για το κλίμα

Στις απογευματινές συνομιλίες θα κυριαρχήσει το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, με την προοπτική συμφωνίας επί των εισηγήσεων της προεδρεύουσας της G8 Ανγκελα Μέρκελ να είναι πλέον ανύπαρκτη. Ευρωπαϊκή Ένωση και Ιαπωνία πιέζουν για δεσμευτικούς μακροπρόθεσμους δεσμευτικούς στόχους, ενώ η Ουάσινγκτον επιμένει στα εθελοντικά μέτρα.

Η σύνοδος θα τελειώσει χωρίς συμφωνία για κοινούς στόχους στον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου, δήλωσε ο Τζέιμς Κόνοτον, σύμβουλος Αμερικανού προέδρου για περιβαλλοντικά θέματα, προσερχόμενος την Τετάρτη στο Χάιλιγκενταμ. Υπογράμμισε ότι η G8 δεν είναι το φόρουμ για να οριστούν στόχοι, καθιστώντας ξεκάθαρη τη θέση των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επέλεξε πιο ...ήπιο τόνο κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου, λέγοντας πως είναι έτοιμος να συνεργαστεί με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, αλλά ουσιαστικά στη δική του και όχι στη δική της βάση που περιλαμβάνει δεσμευτικό στόχο περικοπής στην εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα κατά 50% έως το 2050.

Η προεδρεύουσα της G8 και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης την τρέχουσα περίοδο μίλησε από πλευράς της για μία «πολύ καλή συνάντηση» με τον Μπους, όμως λίγο αργότερα παραδέχθηκε πως «υπάρχουν ελάχιστοι τομείς στους οποίους μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε»...

Έπειτα από κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Τόνι Μπλερ εξέφρασε την Πέμπτη την πεποίθηση πως θα υπάρξει συναίνεση στη σύνοδο για «ουσιαστικές» περικοπές στις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όμως επισήμανε πως δεν θα τεθεί αριθμητικός στόχος.

Ο Τζορτζ Ο.Μπους από πλευράς του δήλωσε ξανά έτοιμος να «μετάσχει ενεργά» για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: