Κυριακή 6 Μαΐου 2007

Σε επιστήμονες και οικονομολόγους προσέφερε 10.000 δολλάρια στον καθένα από λόμπι που χρηματοδοτείται από μια απ τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρίες

Χρήματα σε επιστήμονες για να απορρίψουν νέα κλιματική έρευνα του ΟΗΕ


από Clopy τελευταία τροποποίηση 6/2/2007 10:49

Γράμματα που στάλθηκαν από το Ίδρυμα Αμερικανικών Εταιρειών (American Enterprise Institute (AEI)) που χρηματοδοτείται από την ExxonMobil με στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση Μπους, πρόσφερε χρήματα για άρθρα που αναδεικνύουν τα κενά της έρευνας του Διακυβερνητικού Πάνελ για την κλιματική αλλαγή (IPCC) του ΟΗΕ.

Επίσης προσέφερε έξοδα ταξιδίου και επιπλέον πληξρωμές.

Η έρευνα του ΟΗΕ συντάχτθηκε από διεθνείς ειδικούς και θεωρείται σαν την πιο πλήρη έρευνα για την κλιματική αλλαγή έως σήμερα. Θα καθορίσει τις διεθνείς διαπραγματεύσεις για τα νέα όρια εκπομπών ρύπων της συμφωνίας του Κυότο, η πρώτη φάση της οποίας λήγη το 2012. Στις κυβερνήσεις παγκοσμίως, δόθηκε ένα προσχέδιο πέρυσι για σχολιασμό.

Η ΑΕΙ έχει λάβει περισσότερα από 1.6 εκ/ δολλάρια από την ExxonMobil και περισσότερα από 20 άτομα του προσωπικού της έχουν δουλέψει σαν σύμβουλοι στη κυβέρνηση Μπους. Ο Λι Ρέυμοντ, πρώην επικεφαλής της ExxonMobil, είναι ο αντιπρόεδρος του συμβουλίου της ΑΕΙ.

Τα γράμματα, που εστάλησαν σε επιστήμονες στη Βρετανία, τις Η.Π.Α. και αλλού, επιτήθονται στο πάνελ του ΟΗΕ ζητούν εργασίες που “εξερευνούν ενδελεχώς τις ελείψεις των συμπερσμάτων του κλιματικού μοντέλου”.

Οι επιστήμονες περιέγραψαν την κίνηση σαν μια προσπάθεια αμφισβήτησης των “συντριπτικών σοιχείων” για τη θέρμανση του πλανήτη. “Είναι μια απελπισμένη προσπάθεια από έναν οργανισμό που θέλει να παραποιήσει την επιστήμη για τους δικούς της πολιτικούς σκοπούς,” είπε ο David Viner της Climatic Research Unit από το University of East Anglia.

Τα γράμματα εστάλλησαν από τον Kenneth Green, που επιβεβαίωσε οτι ο οργανισμός πλησίασε επιστήμονες, οικονομολόγους και αναλυτές για να γράψουν άρθρα που θα αναδείκνυαν τις αδυναμίες τις αναφοράς του IPCC.

O Ben Stewart της GreenPeace δήλωσε: “Η AEI είναι παραπάνω από ένα think tank. Λειτουργεί σαν την διανοητική Cosa Nostra της κυβέρνησης Μπους. Χάσανε στην επιστήμη, χάσανε σε ηθικό επίπεδο και το μόνο που τους έμεινε είναι μια βαλίτσα με λεφτά”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: