Κυριακή 6 Μαΐου 2007

Δράση της Greenpeace στο Υπουργείο Ανάπτυξης


Πόσοι πολιτικοί χρειάζονται για να αλλάξουν μια λάμπα;


από anonymous(indy.gr) τελευταία τροποποίηση 3/5/2007 20:13

Πανευρωπαϊκή εκστρατεία της Greenpeace για την εξοικονόμηση ενέργειας

Η Greenpeace ξεκινά μια νέα πανευρωπαϊκή εκστρατεία, με στόχο την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας. Οι λαμπτήρες πυρακτώσεως είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ενεργειακά σπάταλων προϊόντων. Η Greenpeace ζητά την απόσυρσή τους και την ταυτόχρονη αντικατάστασή τους από λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας.

"Πόσοι πολιτικοί χρειάζονται για να αλλάξουν μια λάμπα;" αναρωτήθηκαν 49 ακτιβιστές της Greenpeace έξω από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Οι ακτιβιστές της οργάνωσης έστησαν μια λάμπα πυρακτώσεως ύψους 2,30 μέτρων με το μήνυμα "Καταστρέφει το κλίμα", ζητώντας από το υπουργείο να λάβει μέτρα για την απαγόρευση των λαμπών πυρακτώσεως.
Με τη δράση αυτή οι ακτιβιστές και εθελοντές της οργάνωσης σηματοδοτούν την έναρξη της νέας πανευρωπαϊκής εκστρατείας της Greenpeace. Ο στόχος είναι η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, το αίτημα μια αυστηρή νομοθεσία για την εξοικονόμηση ενέργειας και αιχμή του δόρατος η απαγόρευση των κοινών λαμπτήρων πυρακτώσεως.

Οι λαμπτήρες πυρακτώσεως είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ενεργειακά σπάταλων προϊόντων. Από την ενέργεια που καταναλώνουν το 90% (!) γίνεται θερμότητα, ενώ μόνο το 10% μετατρέπεται σε φως. Αντίθετα, οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας καταναλώνουν 4-5 φορές λιγότερη ενέργεια και έχουν διάρκεια ζωής 8-12 χρόνια. Η επιλογή τους σημαίνει μείωση των εκπομπών CΟ2 της χώρας μας αλλά και μειωμένους λογαριασμούς ΔΕΗ.

Οι λάμπες πυρακτώσεως είναι προϊόν του 19ου αιώνα. Καιρός να το αντικαταστήσουμε με ένα του 21ου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: