Τρίτη 20 Μαρτίου 2007

Η αποδελτίωση μιας ακόμα συγχυσμένης εβδομάδας

Δημοσιεύτηκε στο ecocrete

Από τον Νίκο Φωτάκη

Είναι πολύ χαρακτηριστικό του τρόπου που αντιμετωπίζουμε σ’ αυτή τη χώρα τα σημαντικά θέματα το γεγονός ότι η είδηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, που προβλέπεται να μετατρέψει την Ελλάδα σε (κανονική) μπανανία στα επόμενα 15 χρόνια, παρουσιάστηκε υπό το πρίσμα «καταστροφή στον ελληνικό τουρισμό» και όχι ως «ήρθε η ώρα να πεθάνουμε».

Τη στιγμή δηλαδή που όλος ο πλανήτης συνειδητοποιεί ότι η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει, εμάς μας απασχολεί το αν θα έχουμε κορόιδα στα νησιά να τους πουλάμε υπερτιμολογημένες χωριάτικες με «λευκό τυρί τύπου φέτα» και μεταλλαγμένες (hello!) ντομάτες.

Κλασική ελληνική αντιμετώπιση. Ζούμε άλλωστε σε μια χώρα η οποία, ενώ λούζεται από τον ήλιο και χτυπιέται (σε περιοχές) από τους ανέμους, ο όρος «ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» θεωρείται ισοδύναμος με τους όρους «μπίρα χωρίς αλκοόλ», «καπουτσίνο ντεκαφεϊνέ», «ολιστική ιατρική».

Τα απαρχαιωμένα εργοστάσια της ΔΕΗ πασχίζουν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας και, ενώ κάθε καλοκαίρι αυξάνονται οι ημέρες με καύσωνα, κανείς δεν βρίσκεται να πει ότι αυτή η άνοδος της θερμοκρασίας είναι άμεσο αποτέλεσμα της αδιάκοπης χρήσης κλιματιστικών.

Όσο για το ποια είναι η ενδεδειγμένη στάση να υιοθετήσει κανείς, υπάρχουν πολλοί τρόποι να αντιμετωπιστεί το θέμα. Οι βασικοί πέντε παρατίθενται κάτωθι.

ΟΙ 5 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Ο ελληνικός
Παριστάνεις ότι δεν υπάρχει θέμα.

Ο κυνικός
Υιοθετείς την άποψη του συγγραφέα Κερτ Βόνεγκατ ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη και περιμένεις καρτερικά το τέλος να έρθει.

Ο παράφρων
Πυρηνικοί επιστήμονες ανά τον κόσμο προτείνουν τον βομβαρδισμό της ατμόσφαιρας με σωματίδια που θα λειτουργήσουν ως ομπρέλα γύρω από τον πλανήτη, αντιστρέφοντας τη διαδικασία υπερθέρμανσης, και προκαλώντας ενδεχομένως άλλα, μεγαλύτερα προβλήματα.

Ο οικοϋστερικός
Αγοράζεις τρόφιμα μόνο από βιολογικές λαϊκές, γκρεμίζεις το σπίτι σου για να το ξαναχτίσεις, με τρόπο ώστε να εξοικονομείς ενέργεια και να μην επιβαρύνεις το περιβάλλον και δεν αγοράζεις εισαγόμενες τροφές που ταξιδεύουν με αεροπλάνο επιβαρύνοντας με καύσιμα τον αέρα.

Ο αισιόδοξος
Επισκέπτεσαι τη σελίδα stopclimatechange.gr, ακολουθείς τις συμβουλές της Greenpeace και ελπίζείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: