Κυριακή 3 Ιουνίου 2007

Rostoc-g8

Ρόστοκ, ημέρα 1η

Ανταπόκριση από την πρώτη μέρα των δράσεων ενάντια στη σύνοδο των G8 στο Ρόστοκ
από Clopy τελευταία τροποποίηση 3/6/2007 0:06

Φτάσαμε κατά τις 12 στο Ρόστοκ. Στην είσοδο της πόλης υπήρχε μποτιλιάρισμα καθώς πάνω από 500 λεωφορεία είχαν φτάσει τις τελευταίες ώρες. Υπήρχαν δύο σημεία εκκίνησης της πορείας, όχι λόγω πολιτικών διαφορών όπως έχουμε συνηθίσει αλλά για χωροταξικούς κυρίως λόγους αφού η πόλη είναι μικρή και οι διαδηλωτές πολλοί για να κάνουν μία πορεία. Ένα κομμάτι ξεκίνησε από το σημείο που έφταναν τα λεωφορεία και ένα άλλο από τον κεντρικό σταθμό τρένων.


Όσοι ήρθαμε από ελλάδα, μοιραστήκαμε στις δύο πορείες. Εμείς ακολουθήσαμε αυτήν που ξεκίνησε από τα τρένα και στην οποία συμμετείχε το μεγαλύτερο κομμάτι της Παρεμβασιακής Αριστεράς και του Dissent. Η πορεία ξεκίνησε μόλις φτάσαμε (γύρω στις 13:00) και σε γενικές γραμμές ήταν ήρεμη (τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα). Κάποιες αψιμαχίες νωρίς με κάποιες παράπλευρες διμοιρίες σε κάποια σημεία όπου η παρουσία της αστυνομίας ήταν έντονη.


Ο πρώτος "στόχος" της πορείας ήταν το ξενοδοχείο όπου έμενε η αποστολή των ΗΠΑ. Η αστυνομική παρουσία εκεί ήταν μεγάλη και έφυγαν αρκετά αντικείμενα και πολλές κροτίδες και πυροτεχνήματα προς το κτήριο και τους αστυνομικούς που το φυλάγανε.


Φτάνοντας στο λιμάνι και ενώ η ατμόσφαιρα ήταν πανηγυρική, κάποιες μικροαψιμαχίες (λεκτικές κυρίως) κλιμακώθηκαν όταν μια διμοιρία προσπάθησε να μπει στο πλήθος και να συλλάβει κάποιους (προσφιλής τακτική της γερμανικής αστυνομίας). Ο κόσμος προσπάθησε να αποτρέψει τη σύλληψη και η διμοιρία αρχικά υποχώρησε τρέχοντας για να επιστρέψει με πολλές άλλες εφορμώντας προς τον κύριο όγκο της διαδήλωσης που είχε απλωθεί στο λιμάνι. Οι επιθέσεις και υποχωρήσεις της αστυνομίας συνεχίστηκαν για αρκετή ώρα. Ο κόσμος παρέμεινε εκεί.


Όταν όσοι είχαμε πάει με το λεωφορείο αρχίσαμε να ανηφορίζουμε για το ραντεβού με τις αποσκευές μας είδαμε να περνάνε δίπλα μας αρκετές αύρες. Αργότερα μάθαμε πως στο λιμάνι είχαν ξαναρχίσει οι συγκρούσεις προφανώς με μεγαλύτερη ένταση απ ότι πριν. Η συναυλία που είχε ξεκινήσει, σταματούσε και ξεκινούσε ενώ κάποια στιγμή στηθήκανε και οδοφράγματα. H legal team μιλάει για περισσότερες από 100 συλλήψεις και πολλούς τραυματίες.


Από το ένα από τα 3 καμπ (το πιο κοντικό στο Ρόστοκ) ξεκίνησε το απόγευμα πορεία αλληλεγγύης στους συλληφθέντες με κατεύθυνση τις φυλακές. Αμέσως μαζεύτηκε μεγάλος όγκος αστυνομικών έξω από το καμπ και εμπόδισε τη διαδήλωση. Λίγο νωρίτερα είχε εμφανιστεί σμήνος 8-10 (!!!) ελικοπτέρων πάνω από το καμπ, ενώ ένα φαίνεται να έχει κατασκηνώσει από πάνω μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: