Τετάρτη 25 Απριλίου 2007

Κατακτούν Ιταλία και... Αφρική

Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ ΣΝΟΜΠΑΡΕΙ

ΛΑΡΙΣΑ

Τι αξία μπορεί να έχουν... τα γαϊδουράγκαθα; Κι όμως. Στο Συκούριο της Λάρισας, όπου λειτουργεί η πρώτη εν Ελλάδι μονάδα παραγωγής βιοκαυσίμων, πειραματίζονται στη χρήση των... υποτιμημένων αυτών φυτών, τα οποία, μαζί με άλλα όπως η αγριαγκινάρα ή και οποιοδήποτε φυτικό υπόλειμμα, μπορούν να αποδειχθούν πρώτης τάξεως πηγή για παραγωγή βιουκαυσίμων.

Η αγριαγκινάρα από το χωράφι μεταφέρεται στους ειδικούς σπαστήρες όπου και συμπιέζεται
Η «Bioenergy Hellas», όπως είναι η επωνυμία της εταιρείας που ίδρυσαν οι Ν. Μήλιος, Βασίλης και Κώστας Παπαχρήστος, λειτουργεί εδώ και τρεις μήνες και προσφέρει μια εναλλακτική και φιλική στο περιβάλλον λύση, το βιοκαύσιμο ή πέλετ. Προέρχεται από υπολείμματα ξύλου, το οποίο υπόκειται σε επεξεργασία για να αποβληθεί η υγρασία. Ωστόσο η ζήτηση του πέλετ στην Ελλάδα είναι... μηδενική! Κι αυτό γιατί παρ' ότι είναι φθηνότερο από το πετρέλαιο έως και 40%, εντούτοις είναι ακριβότερο από το Πετ-κοκ (υπόλειμμα της διύλισης πετρελαίου), το οποίο χρησιμοποιούν αρκετές βιομηχανίες.

Το ξηραντήριο της μονάδας βιοκαυσίμων στο Συκούριο της Λάρισας
Ετσι, το πέλετ αυτή τη στιγμή εξάγεται στην Ιταλία, ενώ, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, προοπτικές συνεργασίας ανοίγονται με... αφρικανικές χώρες! Στην Αφρική λοιπόν, αλλά όχι στην Ελλάδα, θα καίνε πέλετ, ένα προϊόν που δεν επιβαρύνει καθόλου την ατμόσφαιρα, διότι παράγεται από φυτά που έχουν δεσμεύσει το διοξείδιο του άνθρακα, ίσο ή και μεγαλύτερο από εκείνο που εκλύεται με την καύση του βιοκαυσίμου και σε αντίθεση βεβαίως με το πετρέλαιο, που συμβάλλει στη συνεχή προσθήκη της ατμόσφαιρας με διοξείδιο του άνθρακα. Στην Ευρώπη μάλιστα ακόμη και καυστήρες οικιακής χρήσης μετατρέπονται, με οικονομικά κίνητρα από την Πολιτεία, από πετρελαίου σε βιοκαυσίμων.

Οσον αφορά τα γαϊδουράγκαθα, το μόνο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ν. Δαναλάτο, είναι ότι για να υπάρξει ικανή παραγωγή απαιτούνται 100.000 στρέμματα. Οπου όμως -σύμφωνα με τον κ. Δαναλάτο- η αποδοτικότητα είναι της τάξης των 120-150 ευρώ/στρέμμα, όταν για το σιτάρι είναι μόλις 30 ευρώ/στρ. Ενώ αντίστοιχα η καύση ενός λίτρου πετρελαίου (57 λεπτά σήμερα) ισοδυναμεί με καύση δύο κιλών πέλετ (18 λεπτά το κιλό...). Σύμφωνα δε με πληροφορίες, άλλες 4-5 εταιρείες παραγωγής βιοκαυσίμων ετοιμάζονται να λειτουργήσουν στον ελλαδικό χώρο.


Δ.ΧΑΤΖ.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/04/2007

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

thelo na epikoinoniso me thn "BIOENERGY HELLAS"
TEL 6977571465
e-mail khagistergiou@yahoo.com
efxaristo
Kostas Hagistergiou