Παρασκευή 6 Ιουλίου 2007

Σχόλια στο Διαδίκτυο

Ενός Λεπτού Σιγή Ιχθύος.

Γιατί μπαμπά πιάνει φωτιά το δάσος; Γιατί είναι εύφλεκτο παιδί μου. Γιατί πετάμε τα τσιγάρα μας έξω από το παράθυρο. Και πιάνει από τα τσιγάρα φωτιά. Όχι αλλά κάτι πρέπει να μας πουν για να το πιστέψουμε. Ε λοιπόν πρέπει να κόψουμε το κάπνισμα για να σωθούν τα δάση.
Τόσα χρόνια ακούμε για φωτιές στα δάση και το μεγαλύτερο έγκλημα δεν είναι η ίδια η φωτιά ή οι χειρισμοί που γίνονται μετά αλλά η άγνοια των πολιτικών γιατί πιάνει. Κανείς μέχρι σήμερα δεν κάθησε να δει το ΓΙΑΤΙ έχουμε φωτιές. Τα αποδίδουμε όλα σε εμπρησμό χωρίς όμως να το προχωράμε για να δούμε τα αίτια του εμπρησμού. Φυσικά οι αιτίες που κάνουν κάποιο εμπρηστή δεν είναι οι ίδιες. Για παράδειγμα όταν πιάνει φωτιά το δάσος στην Πεντέλη η αιτία είναι άλλη από μια φωτιά στο δάσος της Πέρα Μαγούλας Αιτωλοακαρνανίας. Στην μιά θα έχουμε οικόπεδα ενώ στην άλλη ???? Στην άλλη θα έχουμε βοσκοτόπια. Γιαυτό κύριοι πολιτικοί πρέπει να ξέρετε ποιοι είναι οι εμπρηστές και πως θα του σταματήσετε αντί να τρελαίνεστε εάν χάλασε το καναντέρ. Όταν με αποφάσεις σας αποχαρακτηρίζετε δασικές εκτάσεις τότε να ξέρετε ότι φτιάχνετε μια καινούργια γενιά εμπρηστών-οικοπεδοφάγων. Όταν κάποιος κτηνοτρόφος φτιάχνει το μαντρί σε δασική έκταση και εσείς με νόμο μετά από 20 χρόνια του παραχωρείτε την έκταση τότε φτιάχνετε κι'άλλους εμπρηστές. Καθήστε μια φορά και σκεφτείτε ΓΙΑΤΙ έχουμε ΦΩΤΙΕΣ ποιός τις βάζει τι θέλει να κάνει και με νόμους αποτρέψτε το.

Σπύρος

Γεωπόνος

5 Ιούλιος 2007 11:02 πμ


ΕΡΗΜΟΣ… Ή
ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΜΕ ΣΒΩΛΟΥΣ ;
ΑΝ ΤΟ ΘΕΛΗΣΟΥΜΕ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ !

Η διάβρωση και η απώλεια του εδάφους, οι πλημμύρες, οι κατολισθήσεις, η ταπείνωση του υδροφόρου ορίζοντα, η μείωση του οξυγόνου τής ατμόσφαιρας κι η μετατροπή των εύφορων εκτάσεων σε έρημους είναι οι εφιαλτικές συνέπειες του τραγικού αφανισμού των δασών...
Για την αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου για την ανθρωπότητα προβλήματος και στην προσπάθεια να ξαναπρασινίσουν οι έρημες περιοχές, ο εμπνευστής και συγγραφέας τής «Φυσικής Καλλιέργειας» (:αντί τής αδιέξοδης μονοκαλλιέργειας, απλές συγκαλλιέργειες, όπως στα περιβόλια, για αυτάρκεια - προϋπόθεση της ευημερίας σε μικρές, ανθρώπινες πόλεις 30-35.000 κατοίκων και κατά τον Αριστοτέλη - με άφθονες θρεπτικές τροφές χωρίς φυτοφάρμακα-λιπάσματα-βοτάνισμα) Μ. Φουκουόκα έχει αναπτύξει μια μέθοδο αναδάσωσης τις τελευταίες δεκαετίες με θαυμαστά αποτελέσματα, όπως στην περίπτωση της Ινδίας.
Λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά : «Όταν βρέθηκα στην έρημο των ΗΠΑ κατάλαβα ξαφνικά ότι η βροχή δεν "πέφτει" έτσι απλά από τον ουρανό, αλλά "πηγάζει" από αυτό το ίδιο το έδαφος : οι έρημοι δεν σχηματίζονται επειδή δεν υπάρχει βροχή˙ μάλλον η βροχή παύει να πέφτει όταν εξαφανιστεί η βλάστηση... Η κατασκευή ενός φράγματος στην έρημο είναι μια προσπάθεια να θεραπεύσουμε τα συμπτώματα της ασθενείας, αλλά δεν είναι η στρατηγική που θα αυξήσει τις βροχοπτώσεις. Πρώτα θα πρέπει να μάθουμε πώς ν' αποκαταστήσουμε τα παλιά δάση».
Η μέθοδος έγκειται όχι στο αναποτελεσματικό συνήθως φύτεμα δενδρυλλίων που έχουν προσαρμοστεί σε συνθήκες φυτωρίου, αλλά στην ταυτόχρονη σπορά σπόρων δασικών δένδρων, θάμνων, καρποφόρων δένδρων, φυτών χλωρής λίπανσης (όπως τριφυλλιού, βίκου, κ.τ.λ.), λαχανικών και δημητριακών πριν αρχίσει η περίοδος των βροχών. Για να προστατευθούν αυτοί οι σπόροι από τα τρωκτικά και τα πουλιά, τους κάνουμε σβώλους, ανακατεύοντάς τους με νερό και κοσκινισμένο χώμα καθώς τους περιστρέφουμε μέσα σε λεκάνες ή μπετονιέρες.
Σπέρνοντας μια μεγάλη ποικιλία σπόρων μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι, όσο δυσμενείς συνθήκες κι αν τύχουν, αρκετοί θα βλαστήσουν, τα νέα φυτά θα συγκρατήσουν με το ριζικό τους σύστημα το χώμα και, ακόμα κι αν κάποια ξεραθούν στη συνέχεια, θα κρατήσουν θερμοκρασία και υγρασία στο έδαφος για τα επόμενα. Ένα χρόνο μετά τη σπορά τα φυτά που θα έχουν επιβιώσει είναι πια αυτά που ταιριάζουν στο συγκεκριμένο έδαφος και κλίμα.
Ο πιο γρήγορος, οικονομικός και αποτελεσματικός τρόπος για να ξαναπρασινίσει η χώρα κι ολόκληρος ο πλανήτης είναι να σπέρνουμε με αεροπλάνα (ή και με την εθελοντική - γιορτινή συμμετοχή μικρών και μεγάλων!) μια μεγάλη ποικιλία σπόρων σε χωμάτινους σβώλους. Γι' αυτό...
ΚΡΑΤΑΤΕ ΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ ΠΟΥ ΤΡΩΤΕ (σταφύλια, μήλα, κεράσια, βερίκοκα, εσπεριδοειδή, πεπόνια, καρπούζια, πιπεριές κλπ), ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΝΑ ΣΤΕΓΝΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΔΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΣΠΟΡΑ* Ή ΚΑΝΤΕ-ΤΟΥΣ ΣΒΩΛΟΥΣ. Επειδή χρειάζονται μεγάλες ποσότητες σπόρων, κάθε προσφορά, ακόμα και από σπόρους δένδρων των δρόμων (ακακίες, χαρουπιές κλπ) και των αλσυλλίων, βοηθά σημαντικά την προσπάθεια. Μπορείτε να οργανώσετε ΚΕΝΤΡΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΠΟΡΩΝ σε γειτονιές, συλλόγους, σχολεία. Ήδη έχουν σπαρθεί χιλιάδες στρέμματα γύρω από την λίμνη Βεγορίτιδα, στα Τζουμέρκα, το Ποικίλο Όρος στην Αττική και αλλού. Ας γίνουμε οι σπορείς που θα ξαναπρασινίσουν τη μονάκριβη Γη !

(άλλο έμπειροι ναυτικοί, βοσκοί, ψαράδες, αναδασωτές, ειρηνοποιοί, κι άλλο οι αυτοαποκαλούμενοι "εκλεκτοί", "ειδικοί", τα φαραωνικά ιερατεία που προκαλούν τους πολέμους, τις Χιροσίμες, τα μεταλλαγμένα, την ερημοποίηση, τη γενικευμένη εξουθένωση της σημερινής παγκόσμιας Πομπηίας...)

http://www.ekke.gr/estia/Cooper/Mathper.htm
http://gym-pteleou.mag.sch.gr/drasthriothtes/gewrgia.htm
http://www.helada.org/05%20Events/Anthousadetails.htm
http://www.geocities.com/ne3go/evdhiathesia.htm me fotoyrafies sto meson tis selidas


τα βρήκα στο anadasosi.blogspot.com - Nίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: